EEII’13

 PRIJAVE: festival.eeii (at) gmail (dot) com


Radionica: srijeda 29.5.2013. – nedjelja 2.6.2013.

Izložba: ponedjeljak 3.6.2013. – ponedjeljak 10.6.2013.

Nastupi: subota 1.6.2013. u 11h. i 21 h

 

Suradnički umjetnički laboratorij eksperimentalne digitalne umjetnosti

Pozivamo vas na peterodnevne radionice suradničkih praksi, eksperimenta i improvizacije u digitalnim i novim medijskim umjetnostima. Radionice su pod pokroviteljstvom Eksperimentalnih elektronskih intervencija 2013. te koriste transdisciplinarne strategije kako bi spajanjem različitih disciplina u znanosti i umjetnosti stvorile hibridno okruženje za eksperimentiranje u grupnom radu.

Izložba svih radova nastalih za vrijeme radionica biti će izložena od 3.6. – 10.06.2013. u galeriji Scheier. Uz ovaj program u večernjim satima održati će se i performansi nekonvencionalnih i eksperimentalnih umjetnika.

Održavanje radionica te izložba potpomognuta je od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura Nova.

Radionice

Kroz petodnevne radionice polaznici/ce će dobiti uvid u metode rada suradničkog umjetničkog laboratorija, njegovu važnost u današnjem stvaranju te tehnička znanja oko produkcije i rada na zajedničkoj kreativnosti (grupnom geniju). Polaznici uz vodstvo mentora prolaze svakodnevno po jednu cjelinu koje se dijele na tekstualnu, vizualnu, zvučnu te perceptivnu. Metode koje se koriste pri radu su improvizacija i eksperiment, gdje prvo moderator pa zatim i polaznici predlažu metode rada i koncept izvršavanja. Ostali polaznici se nadovezuju na predloženo kroz tehnologiju i metodu koja im najviše odgovara.

Kroz radionice polaznici će savladati vještine verbalne i neverbalne komunikacije, razmišljanja “izvan kutije” (http://en.wikipedia.org/wiki/Thinking_outside_the_box, važnosti dijaloga u grupnom radu, interdisciplinarnih i transdisciplinarnih strategija, korištenje tehnologija novih medijskih umjetnosti te kuriranje grupne izložbe. Također svaki od polaznika razviti će konceptualno i teoretsko viđenje vlastitog rada kroz oči drugih te tako razviti samo-kritički odnos prema sebi i svojem radu. Radionice su zamišljene kao slobodni prijenos znanja te zajednički rad na stvaranju okružja za slobodno kreiranje umjetničkog programa.

Rok prijave za radionice je 15.05.2013. a izabrani polaznici biti će obaviješteni do 18.05.2013. Maksimalni broj polaznika je 10. Kratki CV (max. 300 riječi) i motivacijsko pismo (max. 500 riječi) pošaljite na festival.eeii@gmail.com. Cijena radionice je 350 kn, a cijena smještaja dogovora se s pojedinačnim polaznicima/ama.

Moderator radionice je Kruno Jošt, magistar umjetnosti u novim medijima. Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa, kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda, obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Kunst Akademie u Amsterdamu te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i drži MFA, New Media Art. Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hackiranje medija, performans, digitalnu i on-line umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima je njegov interes za proces rada te u ne-konvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i inicira grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.

Izložba

Završni produkt skupnog rada svake od cjelina stvara zajedničku izložbu koja se prezentira u galeriji Scheier. Otvorenje izložbe je 03.06.2013. u 19h a može se razgledati do 10.06.2013 od 10h-12h i od 17h-19h te subotom od 10h-12h.


Nastupi
Subota 1.6. 11 h – koncert zvučnih tibetanskih zdjela (donesite karimat ili podlogu za ležanje).

Subota 1.6. 21 h – večer eksperimenta i improvizacije: nastupaju Tin Dožić & Kruno Jošt i MMessy Oscillators.

PROGRAM RADIONICA:

29. 5. SRI – Dvorana Zrinksi
TEKST
10 – 22 h (+ pauza za ručak i večeru)

– eksperimentiranje tekstom

– zajedničko pisanje teksta

on-line alati za zajedničko pisanje i sl.

– vizualizacija teksta

– tekst kao skulptura

30. 5. ČET –Dvorana Zrinksi i galerija Scheier
VIUZALNO

10 – 22 h (+ pauza za ručak i večeru)

– snimanje zajedničkog/grupnog eksperimantalnog filma

– kolaž fotografija

– zajednička animacija

– VJing

– zajednički crtež

31. 5. PET
Dan odmora – izlet na Sv. Martin na Muri

01. 06. SUB – Dvorana Zrinski
ZVUK

15 – 19 h

field recording

– zajedničko improvizaicjsko sviranje

– eksperimentalni zvuk

– zvučni kolaž
11 h – koncert zvučnih tibetanskih zdjela (donesite karimat ili podlogu za ležanje).

21 h – večer eksperimenta i improvizacije: nastupaju Tin Dožić & Kruno Jošt i MMessy Oscillators.


02. 06. NED – Dvorana Zrinksi i galerija Scheier
PERCEPCIJA

12 – 22 h (+ pauza za ručak i večeru)

– promjena svijesti

– promjene perspektive

– reversivni inženjering

paradigm shift

03.06. PON
Galerija Scheier
10 – 17 h
– zajedničko kuriranje i postavljanje izložbe
19 h
Otvorenje izložbe

Radionice se održavaju u organizaciji udruge UKE – Urbana Kultura i Edukacija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *